#64: Suiker & Succes

De Onzichtbare Invloed op Jouw Beslissingen

Vandaag onthullen we iets wat dichter bij je staat dan je denkt: de wereld van bloedsuikerschommelingen. Denk aan een achtbaan in je lichaam, waarbij elke piek en dal je energie, stemming en zelfs je besluitvorming beïnvloedt.

Van de snelle energieboost na een zoete snack tot de onvermijdelijke crash die volgt, we duiken in hoe deze schommelingen meer doen dan je denkt

Longevity Leap: Ons brein is slechts 2% van ons totale gewicht, maar verbruikt tot wel 25% van al onze energie..

Let’s Dive In!

DOKTER ALEXANDER VERTELT

Vandaag pakken we een onderwerp aan dat dichter bij ons staat dan je denkt: bloedsuikerschommelingen. Ja, die dans van glucose in ons bloed. Belangrijk voor je prestaties en gezondheid. Maar wat als dit evenwicht verstoort raakt?

Wat is het?

De bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid suiker, of glucose, in je bloed. Deze glucose komt van het eten dat je verteert, vooral uit koolhydraten, en is de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Insuline, een hormoon gemaakt door je alvleesklier, helpt je lichaam om het suiker op te nemen uit je bloedbaan, om het te gebruiken.

Een speeltuin van pieken en dalen

Je bloedsuikerspiegel, de hoeveelheid glucose (een soort suiker) in je bloed, is een cruciale factor voor je gezondheid en dagelijks welzijn. Deze glucose is de primaire brandstof voor je lichaam en hersenen. Maar wat gebeurt er als deze waarden te veel schommelen?

Je bloedsuiker verandert constant. Elke actie, van opspringen tot hardlopen, vraagt om een snelle energieaanpassing van je lichaam. Normaal zit je bloedsuiker tussen 3.9-6.7 mmol/l.

Hoe herken je Bloedsuikerschommelingen?

Stel, je eet een grote, suikerrijke maaltijd. Je voelt je even energiek, maar al snel daarna uitgeput en hongerig. Dit is een typisch voorbeeld van een bloedsuikerpiek gevolgd door een crash.

Minder bekend is dat je er ook een verstoorde eetlust van kan krijgen en zelfs langdurige gezondheidsproblemen.

Maar wist je dat het ook je brein beïnvloedt?

  • Concentratieproblemen

  • Stemmingswisselingen

  • Slechte besluitvorming

Allemaal problemen gerelateerd aan verstoorde bloedsuikerspiegel.

De Impact van Voeding

De voeding die je kiest, speelt een grote rol in hoe je bloedsuikerspiegel zich gedraagt. Voedsel met een hoge glycemische index, zoals wit brood, snoep en frisdranken, veroorzaakt snelle pieken. Complexe koolhydraten zoals volkoren producten, groenten en fruit leiden tot een meer geleidelijke stijging.

De glycemische index (GI) is een maatstaf die aangeeft hoe snel voedsel je bloedsuikerspiegel laat stijgen na het eten. Voedingsmiddelen met een lage GI laten je bloedsuiker langzaam stijgen, terwijl voedingsmiddelen met een hoge GI zorgen voor een snelle stijging.

Slaap en Bloedsuikerspiegel

Slechte slaapkwaliteit kan ook je bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Een onregelmatig slaappatroon kan leiden tot hormonale veranderingen die je bloedsuiker verhogen, waardoor je de volgende dag meer trek hebt in zoetigheid.

Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Dit betekent dat insuline minder goed het zogenaamde suiker uit je bloed kan afleveren aan bijvoorbeeld je spieren en lever. Het overtallige suiker wordt dan heel simpel gezegd opgeslagen als (visceraal) vet.

Wat beïnvloed je bloedsuikerspiegel nog meer?

  • Voeding: Snelle pieken door voedsel met hoge glycemische index.

  • Beweging: Verhoogt de energiebehoefte, kan bloedsuikerspiegel verlagen.

  • Stress: Kan je bloedsuikerspiegel verhogen.

  • Slaap en Bioritme: Slechte slaap kan je bloedsuikerspiegel beïnvloeden.

  • Medicatie en Supplementen: Kunnen ook een rol spelen.

Brandstof voor onze hersenen

Wat je moet weten: ons brein is slechts 2% van ons totale gewicht, maar verbruikt tot wel 25% van al onze energie.

Onze hersenen zijn dus ongelooflijk energie-intensief en glucose is hun primaire energiebron. Een stabiel glucosegehalte is essentieel voor de hersenen om effectief te functioneren. Zowel te lage als te hoge bloedsuikerspiegels kunnen negatieve effecten hebben op cognitieve functies:

  1. Hypoglykemie (Lage Bloedsuikerspiegel): Wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is, kunnen symptomen zoals verwarring, moeite met concentreren, en zelfs flauwvallen optreden. Dit komt omdat de hersenen een constante toevoer van glucose nodig hebben om goed te functioneren.

  2. Hyperglykemie (Hoge Bloedsuikerspiegel): Aan de andere kant kan langdurig hoge bloedsuikerspiegel leiden tot ontstekingen en schade aan bloedvaten, waaronder die in de hersenen, wat cognitieve achteruitgang en een verhoogd risico op dementie kan veroorzaken.

Focus saboteur?

Diverse studies hebben de impact van bloedsuikerschommelingen op cognitie onderzocht:

  • Geheugen: Onstabiele bloedsuikerspiegels kunnen leiden tot verminderd geheugen en leervermogen.

  • Concentratie: Schommelingen in bloedsuiker kunnen je vermogen om je te concentreren en aandacht vast te houden beïnvloeden.

  • Besluitvorming: Een stabiele bloedsuikerspiegel draagt bij aan snellere reactietijden en betere besluitvorming, terwijl afwijkingen kunnen leiden tot tragere reacties en impulsieve beslissingen.

Nu heb je twee risico’s:

  1. Je wordt ouder en hebt meer verantwoordelijkheden

  2. Je wordt ouder en onthoudt steeds minder

Tijd om in te grijpen!

Tools om je bloedsuikerspiegel te monitoren?

Een van de mooiste tools in Continuous Glucose Monitoring (CGM). Met CGM krijg je real-time inzicht in je suikerspiegel. Dit helpt bij patroonherkenning, preventie en een gepersonaliseerde aanpak. Want iedereen reageert anders op specifieke voeding. De een reageert slechter op een banaan dan de ander.

Continue glucosemonitoring (CGM) is een methode waarbij een kleine sensor, meestal gedragen op de buik of arm, elke paar minuten de glucosewaarden in het weefselvocht meet, waardoor je continu en nauwkeurig je bloedsuikerspiegel kunt volgen.

Waar moet je op letten?

  • Blijf je tussen de 4-6 mmol/l? Dan hoef je niet te piekeren over jouw suikerpieken.

  • ZIt je er ver boven? Dan heb je diabetes type 2 en is medicatie mogelijk nodig.

  • Zit je er elk jaar een beetje meer boven? Dan heb je mogelijk pre-diabetes en ben je op weg naar diabetes.

Maar goed, het is dus simpel. Als je metabool gezond bent zal je brein voldoende energie kunnen krijgen. Dit is de reden dat we fan zijn van continue glucose monitoring.

In de praktijk zul je vooral door middel van bloedonderzoek worden onderzocht op je bloedsuikerspiegel. De arts meet dan je nuchtere glucose en/of je HbA1c (je gemiddelde bloedsuikerspiegel van de laatste drie maanden).

Een bloedonderzoek op glucose of HbA1c geeft echter niet altijd uitsluitsel of er al sprake is van diabetes type 2 of insuline resistentie.

Daarom gebruiken we binnen onze programma’s ook een tool genaamd Oral Glucose Tolerance Test.

Een Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) is een medische test waarbij je eerst een suikerrijke drank drinkt, waarna je bloedsuikerspiegel op verschillende tijdstippen wordt gemeten om te beoordelen hoe goed je lichaam glucose verwerkt.

Wil je hier meer over lezen?

Volgende week in #65:

  • Is veroudering een ziekte?

  • Kan je veroudering vertragen of misschien zelfs omdraaien?

Het simpele feit dat je elke dag een dagje ouder wordt, vergroot het risico op ziek worden. Ouder worden is namelijk een heel breed mechanisme wat je lichaam slechter laat functioneren. Als gevolg daarvan word je eerder ziek.

Maar wat nu als je veroudering kan vertragen? 

EXCLUSIEF PROGRAMMA

Ben je een Ondernemer die bewust is van zijn gezondheid en bereid is hierin te investeren? Verlies je wel eens het overzicht, maar streef je naar een fitte toekomst tot je 90ste? Ontdek ons exclusieve programma: totaal inzicht in je gezondheid, een persoonlijk medisch team, en een uniek plan voor jouw fysieke en mentale welzijn.

 👉 Have a chat

WAT KUNNEN WE VOOR JOU BETEKENEN?

Wij nemen geen genoegen met ‘gewoon gezond leven’. Gewoon zorgt namelijk voor vroegtijdige ellende. Door jouw Health Data beter te begrijpen, kan jij nu én later efficiënter blijven presteren op het hoogste niveau. Op deze manier blijf je zowel zakelijk als privé de man die jij voor jouw omgeving wilt zijn.

Wil je meer van dit? Volg ons op Linkedin waar we onze eigen journey en ervaringen delen. Thomas Esselink & Alexander Rakic

Ontvang jouw wekelijkse portie Longevity direct in je inbox - subscribe nu en / of deel het met je netwerk!

Jouw mening telt: Wat vond je van deze Weekly?

Login or Subscribe to participate in polls.

Join the conversation

or to participate.