Blood Flow Restriction (BFR) - Een revolutie in krachttraining?

Blood Flow Restriction (BFR) training, ook wel bekend als occlusietraining, is een opkomende trainingsmethode die steeds populairder wordt bij zowel fitnessfanaten als professionele atleten.

In deze productreview vind je:

 • De ins en outs van BFR-training bespreken

 • enkele praktische voorbeelden geven om BFR toe te passen.

Wat is BFR-training?

Blood Flow Restriction training is een techniek waarbij de bloedstroom naar de spieren deels wordt beperkt tijdens krachttraining.

Dit wordt meestal bereikt door het gebruik van speciale banden, manchetten of wraps die stevig rond de ledematen worden aangebracht.

Het doel van deze beperking is om de opbouw van metabolische bijproducten, zoals melkzuur, te vergroten en zo de spiergroei te stimuleren.

BFR-training wordt vaak gebruikt in combinatie met lichte gewichten, waardoor het een interessante optie is voor diegenen die op zoek zijn naar een effectieve, maar minder belastende trainingsvorm.

Voordelen:

 1. Verhoogde spiergroei:
  Onderzoek heeft aangetoond dat BFR-training effectief kan zijn in het stimuleren van spiergroei, zelfs bij het gebruik van lichte gewichten. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor personen die hun spiermassa willen vergroten zonder zware gewichten te hoeven tillen.

 2. Sneller herstel:
  Doordat de belasting op de gewrichten en pezen lager is bij BFR-training, kan het herstelproces versneld worden. Dit kan vooral nuttig zijn voor sporters die herstellen van een blessure.

 3. Toepasbaarheid:
  BFR-training kan worden toegepast op verschillende oefeningen en trainingsvormen, waardoor het een veelzijdige aanvulling is op je trainingsroutine.

Praktische voorbeelden:

Bij BFR-training kunnen verschillende oefeningen worden uitgevoerd met een aangepast gewicht.

Enkele voorbeelden zijn:

 1. Bicep curls:
  Plaats de BFR-band rond de bovenarm, net onder de schouder. Voer bicep curls uit met een lichter gewicht dan normaal, bijvoorbeeld met 30% van je normale gewicht. Probeer 3 tot 4 sets van 15 tot 20 herhalingen uit te voeren.

 2. Squats:
  Plaats de BFR-band rond de bovenbenen, net onder de bilspieren. Voer squats uit met een lichter gewicht, zoals 50% van je normale gewicht. Doe 3 tot 4 sets van 15 tot 20 herhalingen.

 3. Bench Press:
  Bevestig de BFR-band rond de bovenarmen, net onder de schouders. Voer de Bench Press uit met een lichter gewicht, bijvoorbeeld 50% van je normale gewicht.

  Probeer 3 tot 4 sets van 15 tot 20 herhalingen te voltooien.

Conclusie

Blood Flow Restriction raining biedt een veelbelovende en effectieve trainingsmethode voor diegenen die op zoek zijn naar een manier om spiergroei te stimuleren zonder zware gewichten te hoeven tillen.

Bovendien kan het helpen bij een sneller herstel na blessures en is het een interessante aanvulling op je trainingsroutine.

BFR-training is niet voor iedereen geschikt is.

Mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk of vaataandoeningen, moeten voorzichtig zijn met het gebruik van deze trainingsmethode en het is altijd raadzaam om eerst een arts te raadplegen voordat je begint met BFR-training.