#60: Kanker Verslaan? Begin met Sporten!

De verrassende link tussen fitness en kankerpreventie.

Sporten: een keuze met impact. Terwijl we vaak denken dat we weinig invloed hebben op grote gezondheidsrisico's, ligt er een krachtig wapen binnen ons bereik: onze eigen fitnessroutine.

En zoals je van ons gewend bent, koppelen we deze actie aan concrete data.

Longevity Leap: Hoe sporten je kansen op kanker drastisch kan verlagen.

Let’s Dive In!

DOKTER ALEXANDER

Nieuwjaarsvoornemens? "Ik ga meer sporten!" hoor je vaak. Maar waarom houden we dit niet vol? Vandaag het krachtige effect van sporten op kankerpreventie, als dit geen motivatie is..

Stel jezelf eens de vraag: "Krijg ik ooit kanker?" Een belangrijke vraag, aangezien kanker de tweede hoofdoorzaak van overlijden is.

Wist je dat er dagelijks 300 tot 1.000 kankercellen in je lichaam ontstaan? Gelukkig kan ons lichaam ons beschermen, mits we het goed onderhouden.

50%

De kans op kanker is de afgelopen drie decennia toegenomen tot bijna 50% voor zowel mannen als vrouwen. Maar, de kans op overlijden aan kanker is niet gestegen, dankzij betere vroegdiagnostiek en behandelingen. Toch blijft kanker een bedreiging voor onze levensduur.

Interessant is dat veel mensen kanker ontwikkelen, maar uiteindelijk aan iets anders overlijden. Zo hebben veel mannen die sterven aan een hartaanval vaak ook prostaatkanker, die hen niet direct fataal zou zijn geworden.

Sporten

Nu het goede nieuws: sporten verlaagt de kans op kanker met 10-20% als je 3 tot 4 uur per week actief bent. Maar hoe werkt dit precies?

Sporten stimuleert je immuunsysteem, waardoor het dagelijks ontstane kankercellen kan vernietigen. Maar er is meer. Recent onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging metabole veranderingen in organen veroorzaakt, die de groei van kankercellen kunnen beperken. Dit wordt een "metabolisch schild" genoemd.

De studie toonde aan dat intensieve lichaamsbeweging de kans op uitgezaaide kanker met 73% verlaagt vergeleken met inactieve personen. Dit komt doordat:

  • sporten de glucoseopname in spiercellen verhoogt

  • Waardoor er minder glucose beschikbaar is voor kankercellen.

  • Bovendien verlaagt sporten het insulinegehalte

  • Wat ook de groei van kankercellen kan remmen.

Conclusie

Sporten is niet alleen goed voor je algemene gezondheid, maar het is ook een krachtig wapen in de strijd tegen kanker. Maak van sporten dus niet alleen een voornemen voor januari, maar voor je hele leven. Zo bouw je aan een gezonder en langer leven, vrij van de schaduw van kanker.

LONGEVITY FAN?

Wil je meer weten over jouw Health Data en hoe je die inzet om jouw optimale leven te leiden? Sinds enkele maanden vind je ons en andere Longevity enthousiastelingen ook in onze LNGVTY.Health Whatsapp Community.

WAT KUNNEN WE VOOR JOU BETEKENEN?

Wij nemen geen genoegen met ‘gewoon gezond leven’. Gewoon zorgt namelijk voor vroegtijdige ellende. Door jouw Health Data beter te begrijpen, kan jij nu én later efficiënter blijven presteren op het hoogste niveau. Op deze manier blijf je zowel zakelijk als privé de man die jij voor jouw omgeving wilt zijn.

Wil jij jouw Health Data onderzoeken en verder analyseren zodat je a) weet waar je nu staat b) weet welke acties nu prioriteit hebben en c) je je eigen toekomst plant? 👉 Have a chat

Wil je meer van dit? Volg ons op Linkedin waar we onze eigen journey en ervaringen delen. Thomas Esselink & Alexander Rakic

Ontvang jouw wekelijkse portie Longevity direct in je inbox - subscribe nu en / of deel het met je netwerk!

Jouw mening telt: Wat vond je van deze Weekly?

Login or Subscribe to participate in polls.

Join the conversation

or to participate.